Sunday, September 13, 2015

Järgmised tipptasemel valemängijad kukkusid sisse

Suve lõpp on olnud väga tegus sohimängijate vahelevõtmise suhtes. Seekord on konksu otsa jäänud veelgi suuremad kalad – ehk siis Fantoni-Nunes. Nende poolt kasutatavatest võtetest on tuvastatud selline, et nad tegid avakäike nii, et pannes selle vertikaalselt lauale, näitas see pilti käidud mastis või kõrvalmasti puhul võimaluse korral singlit, muidu panid nad kaardi lauale horisontaalselt. Võimalik, et neil oli arsenalis veel võtteid (arvestades Schwartz-Fischeri juhtumit, siis miks hoida ainult ühte rauda tules, eks?), kuid see on videotõendite põhjal dekodeeritud. Aga iseenesest juba sellest piisab, et nimetatud paaril oleks metsik edu ülejäänute ees – eriti arvestades nende kasutatavaid Slavinski avakäike, kus väike kliber võis tähendada paarisarvu kaarte ilma pildita või paaritut arvu kaarte pildiga. Kombineerides seda värdsignaalist saadava teadmisega, oli tegemist põhimõtteliselt suurepärase krüpteeritud signaaliga – väljamängija ei tea piltide asukohast ega mastide pikkusest midagi, kuid partner on juba sammu võrra ees.

Kui Fischer-Schwartzi vastu ma ise mänginud vist ei ole, siis Fantoni-Nunese puhul on mul seniajani üldjoontes meeles jaotus 2011 Bonni Rahvuste Karikalt (see on Leo sulest ilmunud ka Bridžilehes). Mängisin nende vastu 3NT ja pärast loomulikku avakäiku pidi kaitse leidma ümberlülituse, et see taha võtta. Sama leping ja sama avakäik oli ka teises toas. Meie vastu „teadagi“ ümberlülitus leiti, teises toas ei leitud…

Fantunese „signaalide“ kohta leiab artikli siit:

Tasub lugeda ka kommentaare, kus Meckwell leidis, et Slawinski avakäigud on muidu „unplayable“ (mängimatud), kui puudub selline lisainformatsioon – milles võib tal vabalt õigus olla, sarnastel põhjustel loobusime me Leoga noorte mängumeestena MUD avakäikudest. Ja teine kommentaar, mis võiks inimesi sundida peeglisse vaatama, on Nicolas Hammond’ilt, kes kasutas videokaamerat ühe suhteliselt suvalise Ameerika turniiri lindistamiseks, et jälgida mängijate kehakeelt ja käitumist – ja ta jõudis järeldusele, et see oli väga õudne.

Tsiteerin: „By bad, I mean if anyone saw the video of themselves playing they would be shocked. Some of the worst were the board members, nearly all long time players. The UI, body language, was terrible. Breaks in tempo etc. etc. Think next time that you play, think how it would feel if there was a video that would be on-line after the event.“  
(minu tõlge suhteliselt „puusalt tulistades“: „Öeldes „halb“ pean ma silmas seda, et kui keegi näeks oma käitumist mängu ajal, oleks ta šokeeritud. Hullemate seas olid juhatuse liikmed – pea kõik pikaajalise kogemusega mängijad: liikus hirmus palju illegaalset infot: kehakeel, mõttepausid jne. Järgmine kord kui mängid, mõtle kuidas sulle tunduks, kui video sellest ilmuks pärast turniiri internetti.“)

Igatahes mida see tähendab bridžile? Ühest küljest on see kahtlemata halb, kuna ala reputatsioonile sellised skandaalid kindlasti kasuks ei tule. Teisest küljest on hea, et sellised inimesed on vahele võetud – see on hoiatuseks ka teistele võimalikele valemängijatele, kes teavad nüüd, et inimesed on muutunud valvsamaks ja nende maneerid laua taga jäävad lindile - selles suhtes on tehnoloogiline progress tõeliselt abiks olnud. Ning kuna bridžikommuun on avastanud crowdsourcingu (st. kui videosid vaatavad paljud inimesed, siis kellelegi ikkagi midagi varem või hiljem silma jääb), siis see ilmselt peaks omama pidurdavat efekti. Kuigi ma ei ole nii naiivne, et arvaksin, et KÕIK värdjad on praeguseks vahele võetud, aga see on juba suur samm edasi. Nagu ma world class expertide kommentaaridest aru saan, skahtlustatakse veel mõnda paari, kes ei ole küll sellise kaliibriga - ja kelle nimesid hetkel välja ei ole käidud. Mu enda sisetunne ütleb, et üks võimalik selline paar läks ca 5 aastat tagasi laiali - igatahes nemadki olid kõige kõrgemas tipus (Euroopa ja maailmameistrid) ning lõpetasid järsku mängimise (õigemini jätkasid uute partneritega), kusjuures ka nende tugevaim külg oli kaitses istumine - vähemalt nii väitis Vallo tehtud statistika. Ma kahtlustan, et ka neile saadi millegagi jälile, aga kohalik föderatsioon otsustas skandaali vältida ja pani neid ultimaatumi ette. Samas - ma ei saa midagi tõestada ja võimalik, et ma eksin, ning minus räägib ainult kadedus. 

Laupäeval Lätis tuli kohalikega jutuks Fantunese vastu tõendite kogumine ja jõudsime tõdemusele, et ilmselgelt suur raha toob kaasa suuri probleeme – varem või hiljem lihtsalt peab leiduma keegi piisavalt osav ja ahne, kes valemängu abil üritab kõike võita (tippsportlaste loomus on juba selline).

Ma jään endiselt oma ennustuse juurde, et mingi hetk lahutatakse tippbridž „tavabridžist“ vähemalt tiitlivõistlustel sel moel, et partnerid ei viibi enam samas ruumis või vähemalt puudub neil igasugune nägemiskontakt (st. põhimõtteliselt hakkavad mängima tahvlitel).

Mis puutub „tavabridži“, siis sotsiaalse mänguna eriti midagi ei muutu. Amatööri tasemel, isegi väga hea amatööri tasemel nagu on Eesti tipp, pole erilist stiimulit selliseid „peeneid võtteid“ välja töötada – kuigi kahtlemata on inimesi, kes (au)ahnusest seda kindlasti teevad. Seltskondliku ajaviitena on mäng endiselt tore ja kui mulle ka peaks hakkama kunagi tunduma, et asi kipub turniiridel kahtlaseks minema, on mul alati võimalus neil käimine lõpetada ja mängida seltskonnabridži. Õnneks on mu lähikonnas Tartus palju toredaid bridžikäsi, kes on meeldivad inimesed, mängivad täiesti hästi ning ma ei pea neid kahtlustama petuskeemide väljatöötamises.

4 comments:

Anonymous said...

Mulle on rohkem kui üks Eesti bridzimängija teinud ettepaneku alatute võtete kasutamiseks. Ettepaneku teinud ei ole olnud absoluuttipus, kuid ikkagi väga lugupeetud.

Olen enda jaoks selle alati välistanud ning kõikide rahustuseks kommenteerin anonüümselt ja STK jaoks on minu suu lukus.

Ei ole midagi uut siin päikese all ning valemängijaid leidub igal elualal.

Nautigem mängu ilu ja magagem rahulikult, seda ei suuda üksikud värdjaotused või vastase "erakordsed" õnnestumised rikkuda.

Lauri said...

Kusjuures otsisin selle jao Bonnist üles, see oli siiski natuke komplekssem, mitte "tee lihtsalt ümberlülitus" värk. Nimelt keiss oli selline, et Nunesel oli pärast 1NT (10-13)- 3NT pakkumist ja partneri väikse paja (ilmselt siis S6) avakäiku selline pilt ees:

S6
_________E84
_________E8
_________T5
_________ÄKEST9
ÄT2
ÄS954
43
532

Õige oli siis panna äss ja lülituda ärtusse, nagu Nunes tegigi. Dekodeeritud meetoditest muidugi ei saa seda välja lugeda (endiselt võib õige olla mängida 10, nagu tegi Sven). Aga nagu öeldud, võimalik, et neil oli ka muid variante.

Lauri said...

Ahjaa, anonüümile vastuseks: olen nõus, et mängu ilu nautimine ja rahulik magamine on väärtused, aga mul on kurb kuulda, et sellised ettepanekud ei jõua STK-ni (eetikakomisjon oleks muidugi õigem koht, aga vahet pole), kasvõi mitte hoiatusena, et antud inimesi saaks monitoorida. Aga ilmselgelt on tegemist olnud "sotsiaalselt lähedase" elemendiga - võõrale sa sellise pakkumisega ju ei lähene, ja kartus seltskonnast ilma jääda võib pidurdada soovi bridži puhtuse heaks midagi ära teha.

Vähemalt on sul nüüd üks eelis - sa tead, kes on võimelised sarnaseid liigutusi tegema.
Minule pole paraku keegi sarnaseid ettepanekuid teinud - mille üle ma tegelikult olen väga rõõmus, kuna võtan endale voli sellest välja lugeda, et inimesed oskavad hästi hinnata, milline on mu suhtumine bridžimängu ja -eetikasse ning ma selliste ettepanijatega edasi ette võtaks. Vabandan, et see nüüd natuke oma saba tõstmiseks läks (ja palun teistel mitte oma eetikat kiitma hakata, lepime kokku, et see on siiski minu isikliku edevuse rahuldamiseks tehtud plogi).

Kolk jr. said...

äkki oli tegemist eetikakomisjoni liikmega ja sinna instantsi pole vastavasisulise avaldusega mõtet minna?