Tuesday, October 23, 2007

ma ei saa kohe mitte aru sellest Tartu bridžiklubist - enamasti pressitakse möödaminnes pooleks punktidega geimi ja pakkumine on pigem kaks korrust kõrgemal kui üks korrus madalamal kui peaks. Eelmine esmaspäev aga jagati kätte 34 pildipunkti 12 tiputihiga (ähmased shansid on saada ka kolmeteistkümnes, kui mastid jaguvad, ei jagunud). Jõubalanss on kah 17 punkti vastu 17-t ja tüüpiline Eesti saali pakkumine (tugeva risti süsteemis) peaks algama tugeva 1♣ avapakkumise, jätkuma ebaklapi tuvastamise ja lõppema balansi pealt 6NT panekuga. Naturaalses süsteemis võib küll juhtuda, et leitakse ebaklapp ja ei juleta midagi panna (seal on üks tüüpilisi jõuvahemikke 15-17 vms.), aga ka seal peaks jõudma. Ja mida tegi siis Tartu klubi: üheksast paarist viis slämmi ei jõudnud (meie vastu näiteks mängiti isegi 5-2 klapiga 4♠), üks mängis seitset ja käis taha. Ülejäänud kolmest paarist patserdas üks paar kuue taha, teine patserdas kuue taha, aga kaitse tuli appi ja lasi lepingu taas välja ja üks võitis siis asja rahulikult ära. Ühesõnaga üheksast üks... (kas pole tore lause, kõik sõnad algavad ü-tähega). Ja mida pidi asjast arvama Padari, kelle vastu see lihtsalt ära pandi? Eile jälle olime meie ohvritalle rollis - vaenukeha pakkus ca 26pp-ga 3NT, Luks tegi oma kolmest klibakast parima avakäigu, aga sellest hoolimata karpis vastane 11 tihi kotti (OK, mul on 3 ässa, oleksin saanud kümnele piirata). Kõige lihtsam ja loogilisem mänguplaan võtab lepingu alati välja, aga arvake ära, kes jaotusest 11 miinust sai! u. 5 tulemust olid jälle teises liinis, keskid olid midagi taha mänginud. Ptüi, kurask!

Nädalavahetusel pidin ma kaitsma kodulinna au printsipiaalsel linnavõistlusel Tamperega. Mälumängust käib jutt, muidugi. Kõige raskem osa oli nelja käe kokkuleidmine, kuna kõigil oli maa külmanud ja kärss kärnas. Õnneks jalutasin tänaval kokku Priit Naruskbergiga ja õnnestus teda ja ta partnerit ära rääkida, neljandaks käeks tuli Rauno Pärnits ja selgus, et rahvusvaheliste küsimuste jaoks on võistkond selline, et komplekteeri või ise. Saime kaheksa mansa seas neljanda koha, tartlastest olime teised, aga mis peamine - maavõistluse võitsime. Soomlaste küsimused olid muidugi sellised, et siga ka ei söö - "nimetage kõik 5 maailma lennumäge ja riigid, kus nad asuvad!", "millistes kahes riigis on toimunud kõige rohkem taliolümpiamänge, nimetage koos aastate ja linnadega!", "milline on maailma elanikerohkeim linn, kui äärelinnu mitte arvestada?" jms. Huvitav, et vahetevahel tekib inimestele lambist pähe, et küsida samasid teemasid. Tampere mäng andis vähemalt kaks sellist küsimust. Kolmapäeval küsisime Tartu meistrikail pildi järgi Francisco Francot - laupäeval küsiti, et millistel aastatel ta valitses. Kolmapäeval küsisime Franklini laevu, millega varem oli üks teine mees maadeavastusretkel käinud ja millede järgi pani kahele geograafilisele objektile nimed (need olid Antarktise vulkaanid Erebus ja Terror), laupäeval küsiti seda teist meest (Ross). Lahe lugu oli, et kuna me kolmapäeval Rossi küsimuses ära ei olnud maininud, siis kaks Tartu võistkonda panid õnnetult kirja Franklin.

Tartu võistkondlikel sai jälle kinnitust minu teooria, et ega mälumängurid mitte midagi ei tea. Nimelt me oleme sinna küsimusi teinud viimased 4-5 aastat, st. aastas ühe mängu läbi viinud. Tartu meistrikatel on alati olnud favoriidiks Kvart (viimased kolm aastat on nad meie järel teised olnud, näis kas meie loobumisega seoses see aasta lõpuks võidavad), kuid meie mängus on nad vist korra teised olnud ja ülejäänud kordadel kaugemal. Ma isiklikult kahtlustan, et kuna me üritame hoiduda küsimast asju, mis on läbi jooksnud (loomulikult ei ole võimalik küsida täiesti uusi asju). Muidugi nad teavad ühtteist ja on muidu kõvad, aga puudu jääb see efekt "aga seda küsiti SEAL mängus ja vastus oli SEE" - st. tagumiktundidest mälumängu juures pole suurt tolku. Samas meie viimased kaks mängu on ära võitnud korp! Ugala, mille liikmed pole mälumänguritena just tuntud - st. ilmselt nad lihtsalt tõesti teavad oma ampluaad ja selle pealt võtavad välja vastuseid, mida teised ei oska. Hoolimata sellest, et spordiküsimustes on neil vist suhteliselt pidupäev kui viiest üks pihta läheb... Ei, veider asi see mälukas, mingitele loogikareeglitele ta küll ei allu.

No comments: