Thursday, January 20, 2011

Hankisin Luxis mängimiseks Scrabble (eesti tähtedega). Peale paari mängu tundus, et "Z"-tähe ärapaigutamisega on ikka ilgem vaev, peale sõna "Zoo" ja selle derivaatide nagu ei olegi midagi ette võtta  - "Zoroastrianism" on selgelt Scrabble jaoks ebasobiv sõna. Eile suutsime veel kahe peale üles leida "Zombi" ja "Zorilla", aga sellega meie entusiasm ka lõppes ja otsustasime "Z" ja "Ž" ühte patta panna.

Täna jalutasin linna servale poodi ja Luxi peatrassi ääres, Euroopa Parlamendi hoonest teisel pool teed oli lambakari! No nii vähe neil seda maad siin riigis ju ka ei tohiks olla...

Ja parajad lambad on ka Eestis olemas - ma ei saa aru, kas Padari ei oska normaalselt seletada või Mairi ei oska normaalselt kuulata ning miks mina pean olema see oinas, kes neid Euroopa teisest servast üksteisele vahendama peab ja seetõttu mõlema  peale kordamööda vihane on.

8 comments:

Kadri said...

Aga Lauri, ära vihastu :) Ole parem rõõmus selle üle, et Sa eestlastele nii asendamatuks oled osutunud. Tunduvalt vihaleajavam oleks olukord, kui Sa seal Luxis nüüd unustustehõlma vajuksid.

Lauri said...

ehh, ega ma eriline vihastuja ei olegi... aga kui keegi mulle vihjeid z-tähte sisaldavate sõnade kohta annaks, oleks endiselt abiks

Jaak Känd said...

No mõned sõnad ikka on. ÕS'2006 annab (vt http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=z*&F=M):

zenbudism, zaporoožlane, zlott, zarzuela, zoom, zoroastrism + kõik "zoo" baasil sõnad

Kodune ÕS'1999 lisab veel:
zemštšina = Ivan IV ajal bojaaridele allutatud riigiosa. Ja see on eriti hää sõna annab palju punne, ainult kas kahte "š"-d üldse karbis on?

Võõrsõnade leksikon (1981), mis riiluis, annab:

zadruga = patriarhaalne suurpere slaavlastel
zeebu = seebu
zero = null (ka ruletimängus)
zeugma = grammatiline figuur, mille puhul üht predikaati tarvitatakse mitme lauseliikme kohta, kuigi ta sobib täpses mõttes vaid ühele (näit. "näitleja paistis silma oma suurepärase miimika ja lauluga")
Zn, Zr - kas tohib ikka lühendeid kasutada Scrabble'is?
zodiaagivalgus
zodiaak
zuaavid = suaavid
zurnaa = puust puhkpill Kaukaasia, Iraani rahvastel
zwinger = vanades linnustes välise ja sisemise ringmüüri vahel asetsev ümbriskäik või eelkindlustusse kuuluv väljak; ka jäme ümartorn.
ja 32 sõna "zoo" baasil

Pihel said...

dzeeta
zett
grazioso
kamikaze
mezzo
mozzarella
pizza
pizzeria
pizzicato
puzzle
scherzando
sforzando
zarzuela
zlott
suur osa neist on miskit muusikamõisted, Maarja võibolla oskab tõlkida :)
Ja sellised sõnad nagu pusle ja pitsa omavad ÕS-i (2006) järgi täiesti lubatud zettidega versioone ka.

Maarja said...

Jama on muidugi see, et scrabble'is on igat susisevat tähte (peale s-i) ainult üks, nii et pizza ja puzzle jmt jäävad kohe ära... Muidugi sobivad siis, kui mängida, nagu me otsustasime, et z ja ž asendavad üksteist. Aga ž-iga on huvitaval kombel sõnu märksa rohkem, vähemalt selliseid kohe pähe tulevaid ja sobivalt lühikesi. Igal juhul aitäh nõuannete eest! :)

Jaak Känd said...

Polnudki nagu varem selle z ja ž sageduse peale mõelnud.

Aga Interneti ÕS annab z-ga otsingule tulemuseks 34 sõna, ž-ga otsingule vasteks 210 sõna. Huvitav, kas see väljendub ka punktierinevuses, mis antakse ühe või teise tähe kasutamise eest. Ma kardan, et mõlemad on Scrabble'is nn. 10p tähed.

Tegelikult, kas on ikka üldse seal Scrabble'i eesti versioonis arvestatud tähtede tegelikku keksmist esinemissagedust Eesti sõnades.

Et kui "A" moodustab ca 13%, "E" ca 11%, "S" ja "I" 9%, "T" 7,5%; "L" ja "U" ca 6 %, samas näiteks "Ö" 0,5%, "Ü" 0,7 %; "B","Õ","Ä" 1% keskeltläbi kõigi sõnade tähtedest. Et kas punktikaal ja tähtede arv karbis on ka võrdne selle sagedusega. Või on siin puusse pandud ja pole seda sagedust arvestatud?

Loomulikult F, Z, Y ja Ž on täiesti marginaalsed

Lauri said...

Jaagul on õigus, nii Z kui Ž (ja ka Š) on Scrabbles 10-punktised. Edasi F on 8 ja täpitähed on vist 5 (ei viitsinud kontrollida). X, Y ja C õnneks karbist puuduvad.

Muidu päris täpselt protsendid ei jaotu, aga seda on üritatud enamvähem jälgida, et levinumaid rohkem oleks:
A klotse on 10
E ja I = 9
S = 8
T = 7
K, L, U = 5
...
Õ,Ä,Ö,Ü = 2
B, F, Z, Ž, Š =1

Maarja said...

Minu meelest olid täpitähtedel ka natuke erinevad punktid - nt Õ andis vist 4 (äkki? või oli see Ä?) ja miski neist, äkki Ö? andis 6. Kusjuures Ö-ga on tõepoolest raskem sõnu teha minu arvates kui nende teistega, eelkõige mulle tundub, et enamasti on Ö eesti sõnades kõrvuti teise Ö-ga (pole muidugi statistikat teinud, lihtsalt esimesed sõnad, mis Ö-ga pähe tulevad, on sellised)...