Friday, September 24, 2010

Eilne päev lõppeski vägeva banketiga  nagu avatseremooniagi puhul. Oli palju mitmesugust ja väga head söögikraami ning jagati kätte auhinnad. Medaleid kahjuks ei olnud, anti võistkonna peale üks plaadike, kuhu oli koht peale kirjutatud - huvitav kas nad arvavad, et me peaksime selle neljaks saagima? Jagasime lauda leedukatega, kellega me just olime pronksimatšist tulnud, see ei tulnud mitte korraldajate poolt määratult vaid omast vabast tahtest ja leidsime, et peaks tegema uue Balti riikide kaardi, kus Läti asemel on tühi koht - need panid kohe peale väljakukkumist minema ja ei jäänud isegi lohutusturniiri kaasa mängima (selle võitis Luxembourg). Õhtu edenedes tellis Vytas Vainikonis baarist suure pudeli viina, mis siis tühjendamisele läks. Kui Sven pudelit nägi, siis sügas ta kukalt ja leidis, et see ilmselt läks väga kalliks lõbuks, sest poes maksvat see ca 1000 krooni ja baaris on ju teadagi juurdehindlus. Selle peale ma üritasin ära piiluda, kui neiu Vytasele arvet tõi ja tuvastasin, et kui mu silmanägemine alt ei vedanud, oli see 170 eurot. Aga viin oli üsna hea, isegi kui teda ohtra veiniga segiläbi tarvitatud sai, siis järgmisel hommikul mingeid halbu järelmeid ei tekkinud. Vahepeal tundsin end suure staarina, kui käisin korra korraldajalt midagi küsimas (vist oli järgmise päeva programm) ja kui läksin tagasi oma kohale istuma, siis irdus sealt lauast EBLi president Yves Aubry, et tulla minu juurde ja lihtsalt paar sõna smalltalki ajada. Väga lahe...

Täna hommikul oli meie ainuke vaba päev ja kasutasime seda Leoga selleks, et linna peal väike tuur teha ja siis kohalikku lossi külastada. Lossis olid päris lahedad näitused - relvanäitus, kohalike lossi valitsejate näitus, karnevalimaskide näitus (kohalik rahvas armastab end kõige rohkem lambaks maskeerida ma ütleks), muusikariistade näitus ja igasugused imelike maalide näitused. Loss ise oli ka paras vägev jurakas, kõigepealt tuli üles mäkke ronida, et sinna jõuda ja seal sees andis ka jupp aega ringi tiirutada. Pärast proovisin kohaliku poe tšebureki ära (õigemini bureki) - tuleb tunnistada, et see oli väga vinge kõhutäide, lihaga nad ei koonerdanud.

Õhtul oli IMP-paarikas, mille algus venis lõbusasti umbes kolmveerand tundi - kuskil kiirteel oli ummik olnud ja seetõttu ei jõudnud inimesed pärale. Algas kah tüütult - esimeses voorus olid vastas Sven ja Vasja ning teine voor oli vaba - nagu me selleks Sloveeniasse tulime. Edasi kulges asi nii ja naa - mängisime päris hästi, aga lepingud ei tahtnud kuidagi välja tulla (mis agressiivse pakkumise juures ei ole mitte hea). Ühes jaotuses saime huvitaval kombel tünga - vastane avas 1 risti, teine alertis ja seletas, et "5 card major, 4 diamonds". Küsisin imestunult üle ja sain sama seletuse. Lõpuks muidugi selgus, et tal oli ikkagi risti ja teine oli oma seletamisega tahtnud öelda, et risti võib olla duubel - ei mina ega Leo sellest küll aru ei saanud (elu sees pole sellist seletust kuulnud).

5 comments:

Indrek said...

Prantsusmaal/ Luksemburgis ütlesid paljud "5 major, 4 diamonds" asemel lihtsalt "karoo katriem" ("4ne ruutu"). Natuke veider oli küll, et "4ne ruutu" tähendas tegelikult, et "risti võib olla duubel". Aga veider oli see ainult meile, kes me SAYCi jms-ga pidevalt kokku ei puutu. Selline avamine pidavat olema Luksemburgi standard, nii et saate seda seletust lähiajal palju kuulda.
Muide, üks asi, mis oli Luksemburgis teisiti kui Eestis, oli see, et standardkonvensioone ei alerditud. Nt kui avan 1NT ja partner teeb ülekande 2D/2H, siis seda ei maksa alertida - nii kui alerdid, hakatakse kohe uurima, et mis veidrusega tegu (kui ei alerdi, oskab igaüks ise eeldada, et ülekanne - ilmselt kui keegi ülekandeid ei mängiks, siis ta alerdiks naturaalset 2D/2H pakkumist:)). Ja kontraid alerditi KUI see omas standardist erinevat tähendust (takeout oli standard).

Anonymous said...

Eesti on maailmas (Botswana, Bhutani ja Belize`i kõrval) üks väga väheseid riike , kus tavalist väljavõtukontrat, Staymanit ja ülekandeid alerditakse (ja kehtivate reeglite järgi seda tegema peabki). Kui seda väljaspool Eestit teha, on paremal juhul tulemuseks segadus ja imestunud pilgud, halvemal juhul kahtlustus alerdiga partnerile mingi illegaalse informatsiooni edastamises.

Vallo.

Vallo.

Anonymous said...

A mina sain jälle hulga targemaks, miks on kogu balkan lambakeppijaid täis. Et algselt see ei olnudki zoofiilne, lihtsalt kõigil olid maskid peas ja mingil hetkel läks lihtsalt segamini ...
ulaf

saar said...

Luxembourgi ei pea isegi geograafiafoob Leo (viimasel kahel kuul enam) Balkani riigiks. Ulafil oleks aeg samuti valgustatud saada.

Lauri said...

Mu meelest tuleks alertimine kui selline üldse ära kaotada, aga see selleks :).
Vallo muidugi väljavõtukontra suhtes eksib (ühtegi kontrat Eestis ei alerdita, vähemalt ekraanita mängus ja ekraaniga mängus on siiralt pohhui, kas alertida või mitte ning minu meelest ka Soomes-Rootsis olen ma näinud alerditavat nii esimese kui teise ringi väljavõtukontraid) ning ülejäänud asjadega veidike liialdab sest Ptuj's oli teisigi, kes transfereid alertisid ja erilist segadust või kahtlustusi see ka ei ole kunagi põhjustanud (imestunud pilkude suhtes on tal õigus), aga point on muidugi aus, et selliste standardkonventsioonide alertimine on väga mõttetu tegevus.

Ahjaa, need, kes meid seletusega segadusse ajasid olid austerlased, mitte kohalikud. Minu meelest oleks väga mõistlik seletus, et "alates duublist, kuna 1 ruutu lubab nelja kaarti" ja tegelikult on selle duubelristiga avamise juures ka kaks eri koolkonda - osadel lubab üks ruutu lihtsalt nelja kaarti ja osadel lisaks sellele ka ebaühtlast lehte (nii et kõik ühtlased avatakse läbi ühe risti).
Aga pagan sellega, mis olnud see olnud, järgmine kord olen targem :)