Tuesday, June 28, 2016

Kaasaegsed pakkumistendentsid – mida mängitakse Euroopas (koondiste tasemel).

Lähtuvalt oma tähelepanekutest EMil, võtan selles postituses kokku asjad, mida ma tuvastasin pakkumises. Loomulikult olid kasutavad meetodid suht heterogeensed, kuid mingid tendentsid jäid täitsa silma.

* Hetkel on prevaleeriv naturaalne süsteem lühikese (2+) ristiga. Ehk siis 2-4-5-5. Idee on selles, et 1♦ avapakkumine garanteerib neljase ruutu ja ühtlased lehed (mõne paari puhul isegi kõik ühtlased lehed, mh 3-3-5-2), mis ei sobi avamiseks 1NT/2NT-ga lähevad läbi 1♣.

* Sellise 1♣ avapakkumise järel mängitakse reeglina ülekandeid – vähemalt esimesel kõrgusel.

* Moes on 2♦ avangu mängimine 18-19 ühtlasena: see vabastab naturali kontekstis pakkumised 1x – midagi – 2NT lehtede jaoks, mis ei ole „tugevad ja ühtlased“, vaid millel on hea tihivõtmispotentsiaal (nt. 15p hea kuuese masti ja partneri pakutud masti singliga vms).

* 2 kalli avapakkumist mängitakse pigem konservatiivsena – vähemalt kirjade järgi – aga siin on ka palju erandeid. Ogust (minmax relee) on järgnevusena aegunud.

* 2/1 mängitakse reeglina geimisundivana, kusjuures 2♣ pakkumine on kunstlik (üldiselt 2+ ristiga, ehk siis „ühtlane või risti“) ning muud pakkumised lubavad 5+ masti. Sellega koosmõjus on 1NT vastus üldiselt „poolsundiv“ – võib sisaldada kutsuvaid lehti ja partner passib ainult ühtlase miinimumiga, ehk siis lehega, millega ta ühtegi kutset niikuinii vastu ei võtaks.
Need meetodid on rahulikult ühildatavad ka ranna-ruutu süsteemiga, minu teada Nigul-Toomere mängivad seda juba pikemat aega.

* Võistlevas pakkumises mängitakse palju ülekandeid, eriti kui interventsioon toimus esimesel kõrgusel. Samuti kasutatakse palju fit-jumpe.

*1NT avang on muutunud üsna laialivalguvaks – st. avatakse sageli viiese kallismasti, kuuese odavmasti, 5422 jaotuse ja isegi singelhonööriga, tihti näeme upgrade’imisi. Põhjuseks siis selle tõkestav/heidutav potentsiaal: tugeva NT vastu pole paljudel paaridel võimalik tugevalt kontreerida või siis ei keskendu meetodid geimi leidmisele. Samuti lahendab see ära palju balansiprobleeme - ma isiklikult vihkan tõsiselt järgnevust, kus ma avan viiese kallismastiga 1 kallis ja nüüd partneri 1NT peale olen sunnitud 2NT-d pakkuma 16 ühtlasega.
1NT järgnevused on suhteliselt kirjud, tundub et konsensus ei ole pinnale kerkinud.


*Kaitsepakkumiste puhul on vähemalt „kõvad“ suhteliselt väheloovad – kõige levinum on 1♣ vastu kontra = kallid, 1NT = odavad ja 1NT puhul multi-landy.

No comments: