Friday, April 10, 2009

Paar kildu veel võistkondlikelt meistrikailt. Kõigepealt selline lõbus asi, et kantakse esimest vooru BBO-s üle, Trommel võtab kodus arvuti lahti ja tuvastab, nagu ta mängiks. Hakkab siis otsast kiibitsema ja kui vahe on juba -50 IMPi, siis ei pea närv enam vastu ja ta laseb nime ära korrigeerida… (ma ilmselt nii kaua poleks vastu pidanud)

Nüüd paar slämmijagu:

Siin tundub, nagu oleks 13 varretihi, kuid kuna ruutus istub neljas soldat-kümme taga, siis ei saa ruutumasti kokku tõmmata. Peale selle selgumist, oleks veel võimalik leping võita, kui ärtumast õnnestuks lahendada kolme tihiga, ärtu kuningas küll lõikub, kuid ärtu kümme mitte ja sundi ei saa lauale manada, sest sa viskad enne vastast, keda sa üritad sundi panna. Saalis küll paar korda võideti suur slämm, kuid seda seetõttu, et kas ärtu kuningas jäeti katmata või siis visati see duubliks (ja väljamängija käis väikese ärtu, mitte emanda).
Kui neljane ruutu oleks pika ruutu ees, siis tuleks sund sisuliselt ise peale arvestades, et ärtu kuninga lõikuse istumine on kohustuslik: võtad ära kolmanda ruutu (ja teisest käest viskad sinna risti) ja seejärel karbid sisse oma mustad tegijad, ning viimase peale ei ole Nordil enam viset – ta peab viskama ära kas ruutupiduri või ärtukuninga duubliks.
Pull on lugu aga siis, kui 7NT vastu teha ♦S avakäik. See sisuliselt garanteerib, et kui ruutu istub vastu, siis on neljane TAGA, mitte ees (singelsoldatit välja ei käidaks). See omakorda võib tekitada väikseid värinaid, et minna lauda ja käia sealt ärtuemand (kavatsusega mängida tipust, kui ei kaeta ja loota, et ruutu on ikkagi 3-2). Kui see toob kaasa kuninga, siis sel hetkel on leping võidetav. Ainuke nõks asja juures on, et esialgu veel ebaselge, kuidas: kui ärtu kümme on lõikes, siis töötab vana hea topeltlõikus, kui ärtu kümme on teises käes, siis nüüd on võimalik ära võtta ♥S ja karpida sisse mustad kaardid, ning lauas on veel väike ruutu ülekäiguks: tekib kolme kaardi lõppseis, kus Süd ei saa käes hoida ♥10-t ja ♦S-x-x’i. Soldati tõmbamine on muidugi parem sellepärast, et esiteks võib kümme niisamagi maha kolksatada ja teiseks ei ole sa end endiselt ruutu 3-2 vastu taha mänginud.
Lisaks on veel sunni variandid emma-kumma käe vastu, kasutades ähvarduskaardina väikest ristit, aga see läheb kokkuvõttes üsna keeruliseks analüüsiks kätte. Aga vähemalt on variant leping ära võita.



See jagu on ses suhtes huvitav, et 7♥ küll seisab, aga sinna jõuda polegi nii lihtne – peamine küsimus on selles, et kogemata kombel ei tekiks teist ruutukadujat.
Meie pakkumine tähendas selliseid asju: 1♥ = tavaline, 4NT = RKCB, pass = 1 või 3 keycardi (DEPO, kui vastane sekkub kõrgemal kui meie trumbimast), DBL mänguks ühe vastas, 6♣ lubas et keycarde on kolm ja lisaväärtusi ristis (ma eeldasin, et kuningas) ja kuna see ei olnud päriselt see info, mis mulle meeldinud oleks, piirdusin väikese slämmiga. Nujah, lepinguga probleeme ei tekkinud, veidral kombel võitsime isegi 13 IMPi, kui teine tuba piirdus geimiga. Tegelikult kui asja sügavamalt analüüsida, siis võib leida argumente seitsmesse minekuks küll. Nimelt Leo 6♣ tähendus ei olnud mitte midagi väga kindlalt kokku lepitut. Seega oleks tal põhimõtteliselt võimalik pakkuda ka näiteks 5NT, et näidata ühte kuningat (ja 6♥-ga näidata, et midagi pole lisada), ning üks reaalseid 6♣ tähendusi võiks siis olla, et see lubab pikka masti (et kui MUL juhtub olema nt ♣Kx, siis on meil olemas tihiallikas, mida keycardide olemasolu korral kasutada). Ja kui eeldada, et Leol on käes vähemalt 5-5 risti-ärtu, tähendab see seda, et mu ♠ÄK ja ♦Ä katavad ära kõik ta kadujad muudes mastides ning trumpe on piisavalt, et nad kas lahku peksta või siis mõni mast tegema lüüa. Aga noh, hoolimata et see kõik on loogiline, on see selline tagantjärele tarkus ilma täpseid kokkuleppeid omamata improviseerides – lõppeks käpad püsti, kellel on selles kohas TÕESTI konkreetsed kokkulepped olemas ja nad võivad sajaprotsendise kindlusega selles kohas seitse panna.
Teine huvitav faktor on see, et KUI me jõuame seitsmesse, siis võib vastane soodsas tsoonsuses juhust kasutada ja minna 7♠-ga tõkkesse. Ning see on väärt kõigest 1100 ja seega võidab isegi kuue vastu 8 IMPi. Kui kuus panna, siis üks asi, mis vastaseid tõkestamast tagasi võib hoida, on hirm, et äkki pannakse seitse – kuigi arvestades Nordi kaarti:

ei tundu see üleliia reaalse variandina. Ja kui selle asja peale teistpidi mõelda, siis tekib mul küsimus, et miks kuradi päralt Nord siis ikkagi kuue vastu kuuega tõkestama ei läinud, kuna ta tegelikult seitset väga ei karda.
Ja Nordi kaardi koha pealt tuli jälle juhus üks vana hea tarkus välja käia – kui vastane pakub slämmi, siis ei ole seda mõtet kontreerida. Juhtunud B-Liigas selline asi, et EW ajasid pakkumise põhjalikult pange ja jõudsid 6NT-sse, mille peale Nord vaatas reipalt, et „ohhoo, jõulud!“ ja kontreeris selle ära (tõepoolest, NT-s on EW-l ca 9 tihi). Selle peale parandati leping seitsmesse ärtusse ja autopiloodi pealt kontreeriti ka see ära. Jagu viigis. Kontreerimise mõttetust näitab see, et kui vastane pakub kehva slämmi, siis pead sa eeldama, et su võistkonnakaaslased seda ei paku. Tüüptulemus on see, et nad lähevad üheta ja oma kontraga teed saa 50-st 100 või 100-st 200, mis ei võida sulle geimi vastas MITTE ÜHTEGI IMPi! Kui vastased pakuvad suure slämmi, siis ei võida see väikese vastas samuti MITTE ÜHTEGI IMPi. Aga kui selgub, et vastastel oli tõsi taga, siis annad sa neile lihtsalt heast südamest mingi koguse IMP’e välja ja mõnikord võimaldad neil jõuda paremasse lepingusse.

13 comments:

Anonymous said...

Noh, vaadates Hannese kaarte, siis polnud tal olla põhjust 100% kindel, et kuus ärtutki välja tuleb. Või seitse välja ei tule. Agressiivse tõkestamise üldideoloogiaks on vastase pakkumise segamine. Kui vastane selle peale mingi lepingu pakub, siis üldjuhul lastakse seda mängida , kuna on suur tõenäosus, et see EI OLE nende jaoks optimaalne leping.

Vallo.

Anonymous said...

Muide, küsimus Laurile. Kas tema ja Leo kokkulepete kontekstis oli 4NT parim võimalik pakkumine? Pakkumisruumi läks sellega kaotsi ju mehemoodi. Kas polnud lihtsamat võimalust midagi teada saada lehtede sobivuse, eeskätt partneri ruutupiltide kohta? Võimalikud variandid ristisplinter (isegi kui see on formaalselt mingi limiteeritud jõuga), masti ja toetust näitav pakkumine, 2S ja sellele järgnev risticue jne. Ässade küsimisega ju Lauri jaoks esialgu põlevat kiiret polnud.

Vallo.

Lauri said...

nonii, kõigepealt Hannese kaardi kohta - kui natukenegi vastast usaldada (see, et te olete agressiivselt tõkestanud on miraaž - ma küsisin 1 pada peale ässa ja sain need, Luks lubas ka lisasid) ei tohiks tal kuue ärtu tahaminekulootust väga olla ja samas ta näeb pakkumisest, et 7 pada on ka kuue ärtu vastu umbes mängitav (halvemal juhul 1400 - kaks ristit, ärtu, pada, ruutu ja võib-olla veel midagi), aga kui te saate kuut pada mängida, on see puhas kasum.

Ilmselt oleks võinud 4NT asemel tõesti mingi muu pakkumise teha, näiteks on meil võimalik pakkuda 2NT, mis selles kohas on FG ärtutoega. Aga 4NT-d pakkudes oli mul tegelikult plaan olemas: Ässasid küsisin seepärast, et kui nad kõik on olemas, saan ma pakkumist ökonoomselt jätkata ja sundida teda ruutu kontrolli paljastama. Asi käiks siis:
5D = 0/3 keycardi - 5H = pvp;
5S = 3 keycardi, mutti pole, aga midagi lisada on - 5NT = no räägi

aga ristisplinter oleks täiesti reaalne alternatiiv küll - tõsi küll, ma oleks lõpetanud samasuguse infoga, et ruutus kontrolli ei ole. 5 pada pakkumise peale ma ilmselt oleksin võinud parema otsuse teha, kuna infot oli rohkem kui esmapilgul paistis.

Anonymous said...

OK, sul oli olemas plaan, mida teha, kui partner vastab 0 või 3 ässa. aga mida oleks sa teinud partneri kõige tõenäolisema vastuse, st 5H peale? Eeldatavasti tõstnud kuude ärtusse? Aga mis siis kui partneril on ärtu ÄK ja risti KE või KS ning ruutulühidust pole? Sel juhul pole kuuel ärtul shansse. Teine variant- partneril on ärtuäss ja risti AES ning ärtukunn ei lõiku. Seega saab partneri 5H 6H-sse tõstmine (samas ka läbipassimine) olla vaid gambling. Antud juhul tegite suure osa agressiivsest tõkestamisest tõrpoolest ära te ise. Nagu näha, oli läbi 4NT pakkumine siiski õnnemäng ning Hannesel polnud põhjust vastaste pakkumist usaldada ning arvata, et 6H kindlasti välja tuleb:)
Muide, meil Hannesega on selles seisus nii 3D kui 4D masti ja toetust näitavad pakkumised, seimene geimi- ning teine slämmihuviga. Splinter oleks olnud vaid vastase masti hüppega pakkumine ehk 3S. Maailma ekspertide standard on vist samuti selles suunas nihkumas.

Vallo.

Anonymous said...

Ahjaa, kõige hullema variandi jätsin kirja panemata- partneril on ärtukunn ja risti AES ning pajasõdur, samuti ruutulühiduseta. Ka siis pole slämmil shansse.

V.

Lauri said...

oh, eks ma võin siia ka hunniku kaarte kirja panna, mille korral slämm taha läheb või selle võitmiseks tuleb midagi leiutama hakata. Ja ilmselt veel rohkem lehti, kus kuus ärtu on paras leping.
See neljandal kõrgusel fit-jumbi mängimine on muidugi huvitav idee, tegelikult oleks mul muidugi võimalik oma lehega teha ka ruututransfer ja ärtut pakkuma hakata. Aga oletame, et teen 4 ruutut ja partnerile see ei meeldi ning ta paneb 4H (umbes sama leht aga 1-5-2-1 jagu ja üks keycard vähem näiteks risti emanda arvel?). Slämm on endiselt pildil, aga kes olen mina, et seda nihutama hakata.

Ja kui Hannesel pole põhjust usaldada minu 4NT pakkumist 100% usaldada, siis võib ta eeldada, et see on keskeltläbi "reasonable" ja 100% võib ta usaldada Luksi vastuseid (eriti kuna too on tema pool ekraani). Ja kui arvata, et mu 4NT on gämblimine, siis Luksi vastustest on näha, et see läks pihta. Sedapsi siis.

Anonymous said...

Antud konkreetses jaotuses tõepoolest 4D tõepoolest väga hästi ei tööta, sest tõenäoliselt pole partneril pajakontrolli (ja sa tead, et tal seda pole), seega reaalselt ta ei koopereeru sinuga slämmipaneku osas ning slämmi panemine või mittepanemine on tõepoolest jällegi õnnemäng.
Mida ma aga tahan öelda, on see, et 4NT oli distsiplineerimatu pakkumine, mis oleks su pannud äärmiselt rumalasse (ja samas suure tõenäosusega välditavasse) olukorda peale partneri 5H vastust (mida oleks pidanud ette nägema). Pakkumisruumi olemasolu korral (ja siin oli seda kolossaalselt) tehakse RKCB alles siis kui muu vajalik info on juba teada saadud. Praegu seda ei toimunud ning 5H vastuse peale olid täiesti reaalsed 3 varianti: slämm on ladvast, slämm on lõikest, slämmil pole shansse. Ilmselgelt mitte rahuldav olukord. See, et slämmil shansse pole, pole kindlasti mitte väikese tõenäosusega. Praegu oli partneril ekstreemselt terav jaotus, ent palju-palju tõenäolisemad on näiteks jaotused 2533, 2524 ja 3523. Ning (nagu sa ütlesid) oli teil mitmeid võuimalusi seda jaotust intelligentsemalt pakkuda. Kujutan ette, et küllalt raske oleks olnud pärast võistkonnakaaslastele seletada, miks jõudsite vabatahtlikult null-protsendilisse slämmi kui kõik võimalused (või vähemalt head võimalused) olid seda vältida.

Vallo.

Lauri said...

jah, kõik võib olla, aga nagu sa võib-olla aru oled saanud, ei olnud mu postituse eesmärgiks analüüsida alternatiive 4NT pakkumisele vaid seda, et "mis saab edasi"

Anonymous said...

et mina vaadanud "jõulud"...6Nt pani vist Oll, sina kui Mae tundja, peaks teadma, kas ta oleks selle 6nt kontrata sisse jätnud..pakun et ei; ja mis edasi sai oli see, et Ollil hakkas käsi värisema peale 7H võitmist ning järgnes 3x4S millest kahjuks viimase välja andsin...pealegi asi ei olnud ju üldse võitmises vaid mängumõnus ;)

Lauri said...

Nii täpselt ma detaile ei tea, mis seal juhtus, aga miskipärast sai 6NT ju kontra...
Mae puhul ei või kunagi kindel olla, mis pakkumine mis asjaoludel lauda ilmub...

Anonymous said...

Antud jaotuses oli ka ilma kontrata kindel, et lauda ilmub 7 Ärtut.

Pakkumine oli kulgenud

1Risti (natural) - p - 2 Ärtu (GF Ärtuga) - 2 Pada - 3 Pada - 4 Pada - 5 Ruutu !!! (Väga hea pakkumine Ollilt) - p - 5 Pada - p - 6NT - C - 7 Ärtut (teeksin sama pakkumise ka juhul kui 6 NT ei kontreerita)

Jaanus isiklikult

Lauri said...

OK, siis kontra 6NT-le antud hetkel ei ajanud vastaseid paremasse lepingusse. Jääb veel kontra seitsmele ärtule, mis viskas välja kuus IMPi...

savelin said...

Tõkkesse 6H vastu ei läinud, sest tundus et kuna meil on hästi palju padasid siis Luksil peab olema suht crazy käsi.Samas Lauri, kel ilmselt võimalusi ka rahulikumalt klappi ja tuge näidata pakub kohe 4NT?Tundsin seitsme lõhna, ja kui nüüd pakun 6 siis Luks oma lehega passib ju a la 1 ringi kontroll pajas + veel hea leht(ässad ju näidatud), ma arvan siis oleks mul olnud mõtlemiskoht kas pakkuda 7s või mitte.