Wednesday, June 15, 2016

Budapest 2016 - 15. juuli

Homme hakkavad Euroopa meistrivõistlused bridžis. Meie jõudsime kohale juba täna ja vähemalt reis oli üks paremaid, mis on olnud – kügelemisaega jäi üsna  minimaalselt: Tallinn-Helsingi lennu pealt sai lihtsalt jalutatud Helsingi-Budapest lennule hetkegi peatumata. Ja huvitaval kombel jõudsid õigeks ajaks Budapesti ka meie kohvrid.

Tallinn-Helsingi otsa peal juhtus selline asi, et saime lennukit jagada presidendiga. Nimelt kui inimesed olid juba maha istunud, siis palus kõigepealt stjuardess eelviimases reas istunud naisterahvastel nihkuda rea või kaks ettepoole – ja ma poleks sellest midagi arvanud, kui selle peale poleks mu kaadrisse (mina jäin selle käigus lennukis tagumiseks istujaks) ilmunud pitsides ja satsides, vabandust, uhkes mundris, sõjaväelane – vaatasin asja huviga ja peagi hiilis ka THI tagumisele istmele. Ülejäänud lennukitäis magas selle vist üldse maha…

Esimene päev Budapestis läks sisseelamiseks – käisime mängukohas, tutvusime marsruudiga ja käisime väljas kõrtsis jalgpalli vaatamas. Kui Eestis minu teada ei ole enam järel asutusi, mis on põhimõtteliselt joomaurkad, vähemalt mitte avalikult tänava ääre
s, siis Budapestis oli üks selline olemas: jooki pakuti, aga söögiks vaid mingeid kõrsikuid. Testisime siis Maksiga õllesid, Ines-Maarja proovisid veini. Tulemused: õlu oli külm, lahja ja igav, vein oli seal ka selline, et tema suurim potentsiaal on tulevik äädikana. Poolajal võtsime oma seitse asja ja liikusime mõnikümmend meetrit edasi mingisse Itaalia söögikohta, kus süüa anti hästi. Õlle asjus ma ilmselt tegin natuke ebadiplomaatilise liigutuse, et kui kelner tundis huvi, kas „ungari õlu?“, siis ma teatasin südamerahuga „Tšehhi oma, kui võimalik“.

Meie elukohast (kesklinna piiril) mõne minuti tee kaugusel leidsime lastekirjandusest tuttava tänavanime ja ka mälestustahvli Laszlo Pappile, kelle puhul tekitas kahtlusi nime ees leiduv sõna dr. Ungarikeelne Wikipedia annab lisaks tuntud poksijale veel viited kaheksale sellenimelisele tegelasele (+4 ühe p-ga perekonnanime lõpus), aga eluaastad ei klapi neist ühegagi.

Tundmatu Laszlo Papp'i mälestustahvel
Pal-tänava poisid


2 comments:

Taavi said...

Soovitan vabaõhu õllekaid/veinikaid keset lagunenud kesklinna kvartaleid.

Miski nimekiri näiteks siin http://tastehungary.com/guide-to-budapests-ruin-pubs/

Klassika ses vallas juba "minu aegadest" ehk üle 10 aasta tagasi on szimpla kert.

Kadri said...

Äkki see Papp on Ungari keeleteadlane? http://www.worldcat.org/identities/lccn-n82016657/