Tuesday, July 28, 2009

Uitmõtte ajel sai esmaspäeval Tartu klubi asemel (mille koha pealt on mul kuri kahtlus, et see sootuks ära jäi) hoopis Võsu avapaarikat mängima mindud. Partneriks Tomm, kellega varasem kokkumäng puudus ja süsteemi me leppisime kokku ka nii napilt kui vähegi võimalik. Mäng oli suhteliselt agressiivne ja jõhker – 24-st jaost oli meie lauas 8 lepingut kontraga (kolm välja ja viis taha, meie saldo 5:1, vastastel 0:2) Mängisime me tegelikult suhteliselt hästi, kuid kahjuks tala turniiri viimases jaos (see leps, mis vastastel kontraga välja tuli!) nihutas meid teiselt kohalt seitsmendaks. Nüüd siis veidi jagudest (kuna tegu ei olnud baromeetriga ja me liikusime, siis need ei ole mängimise järjekorras):

1.jagu pakuvad vastased:
1♣ - 1♠
4♦ - 4NT
5♣ - 5♠
6♠ - p

1♣ oli tugev, 4♦ splinter. Ja mina pean nüüd sooritama avakäigu kollektsioonist:

♠S2
♥ES4
♦E8764
♣ES7

Käisin ruutut, mis osutus saatuslikuks, sest vastaste lehed olid järgnevad:

♠ÄK6_____♠98543
♥KT63____♥72
♦S________♦ÄK953
♣ÄKT95___♣6

(ei olnud just pakkumine, mida alaealistele näidata – ennekõike 4♦ splinter, aga antud ajahetkel toimis hästi).

Ruutut käisin ma ennekõike seepärast, et tegu on maksipaarikaga – suvaline muu avakäik võib väga kergesti ületihi müüa (vaadates oma üheksat punkti emandates-soldatites ei looda ma elu sees, et partneril on piisavalt nuppe, et see leping kuidagi taha läheks). Kui seda jagu Vallole näitas, siis ta arvas täiesti õigesti, et ilmselt suure ärtu avakäik võtaks lepingu taha ja argumenteeris seda, et ilmselt ilmub pakkumise järgi lauda hea ristimast (sest ärtut võiks ju pakkuda, kui mõni mast maha salatakse, on ilmselt tegemist ristiga). Ja lehti vaadates oli tal 100% õigus, kuigi ma ei ole argumentatsiooniga päris nõus – slämmi minnes võiks sama hästi pakkuda ka ristit ja teisest küljest, kui on teada üheksane klapp (kolmese toega teevad splinterit vaid kivipallurid), siis võib ju sama hästi ka ärtu maha salata (sest kui 5-4 klapp on olemas, sinna kõrvale 5-3 klapi otsimine on mõttetu) ja splinderdajal võib ka kolmjalg olla (miks peaks eeldama, et tal üldse mingi hea kõrvalmast on?). Aga nojah, praktika on tõe kriteerium ja seekord oli tõde raudselt minu vastu. Saime jaost terve punkti, taha võtmine oleks maksi andnud (ja juhtus see eelviimases voorus). Ebaõnn…

3. jagu: kujutle oma tundeid, kui pakkumine käib nii (sina odavas vastane kallis):
_________1♦__DBL
1NT__p___p___2♣

ja sul on võimalik seda kontreerida trahviks, omades kaarti:

♠T65
♥Ä75
♦843
♣KES3
ja see jääb mänguks (reaalselt näib, et küsimus on selles, kas tuleb 500 või 800). Kui tolm on haihtunud, siis toksid sa bridgemate’i sisse -380, sest partner oli avanud ja pärast kaks korda passinud kaardiga:

♠E982
♥9864
♦ÄKT72
♣-

Väljamängijal on teadagi ruutulühidus (3415 jagu 14 pp-ga) ja kuigi su KES3 on ässa taga, saad sa nendega vaid kaks tihi, kuna eelviimasel tihil oled sa K3-ga käigul ÄT kahvli vastu. Autš. Õnneks juhtus selline lugu vastaste, mitte meiega.

Jaod 5 ja 6 (viimane voor) olid selle poolest märkimisväärsed, et lõppesid kokkuvõttes praktiliselt viigiga: kõigepealt meil 3♥ kontraga väljas (vastasele null), siis neil 4♠ kontra ja ületihiga väljas (meile üks)

Jagu 15: vastased pakuvad (sina odavas, vastased kallis) 1♠ - 2♣ ja sul on käes:

♠4
♥9543
♦ET975
♣Ä76
Kuna näpud sügelevad, pakud sellega 2♣ ja vastane jõuab nelja patta. Partneril pole probleemi ruutu avakäigu leidmisega oma K62-st, mis on ainus, mis hoiab vaenlased 11 tihi peal. Õnnetud vastased saavad jaost vaid 4 punkti.

veidrad asjad juhtusidjaos nr. 23

aga noh, kergelt tulnud – kergelt läinud, järgmises jaos andsime peaaegu kõik punktid tagasi ilma et vastane oleks pidanud üldse midagi tegema:

♠S54_______♠ÄK3
♥3_________♥KST742
♦652_______♦ES
♣ES7654___♣32

3♣_______3♥
3NT______p
ja kuueta. Pakkumiste tõlge siis umbes selline:

3♣: klassikaline random tõke esimesest käes odavas tsoonis: mingi malts, kus risti on pikem kui muud mastid

3♥: pole väga harjunud sellise tõkkestiiliga, optimistlik üritus leida unelmate klapp ärtus koos ruutulühidusega partnerilt ja kui seda pole, siis äkki 4♣-ga midagi halba ei juhtu

3NT: sitt lugu siilike… aga äkki 3♥ oli forssiv ja 4♣ ei tundu ka üldse meeldiva alternatiivina

No comments: