Friday, August 24, 2007

Kuna Pärnits ähvardas mind vägivallaga järgmistele sudoku-meistrikatele kohale vedada, siis otsustasin veidike trenni tegema hakata. Õnneks Tiit varustab Maarjat vastava kirjandusega ja pudeneb mullegi sealt üht-teist, nii et võtsin siis mingi sudokuraamatu kätte ja hakkasin lahendama. Esimene tore nali oli, et kaanel on reklaam "Rohkem kui 120 sudokut", raamatusse sisse vaadates aga selgub, et neid on hoopis 119: 105 ees ja 14 auhinnasudokut taga. No mitte ei saa aru, kuidas nad neid arvutasid. Kohe umbes kolmandas sudokus jäin kuskil keskel umbe - no ei õnnestu kuidagi ühtegi numbrit paika panna... Lõpuks hingasin sügavalt sisse, proovisin ühte variantidest ja kõik laabus. Pärast taga lahendustes oli kirjas hoopis midagi muud kui mul paberi peal - aga üle kontrollides selgus, et ka minu lahendus on korrektne. Üldse on vastikult palju vigu sees selles raamatus, pidevalt on lõpus variant numbreid ka teistpidi paigutada. Urrima sudokutegijad....

2 comments:

miira said...

Mingil hetkel oli mu kodu sellisel lehel: www.karu.ee (seal on küll suhteliselt lihtsad sudokud aga stopper on lahe asi ning duellitada mõnus, kuigi ma olen ikka aeglane selle jaoks)

Jaak Känd said...

Tundub, et sudokukoostajad ei viitsi kontrollida võimalikke lisalahendeid. Samas on Internet täis erinevaid Sudoku programmikesi, kus saab neid koostada ja ka lahenduste ühesust kontrollida. Nii et, asi neid siis koostada, tuleb nagu saelaudu Vändrast.... Ja kelle kuradi asi on kontrollida võimalike lisalahendite olemasolu? See oleneb koostaja eetilisest kreedost.

Hr. Pärnits on lihtsalt sellises "oreoolis", et ta võib igausgust soperdist paberile panna, tema "teosed" loetakse ilma kontrollimata õigeks ja avaldatakse. (Ka ristikusarjas on tal vastikult palju vigu...)