Tänane päev
oli tõenäoliselt reisi seni parim. Hommikul alustasime Carcassonne’i Cité
avastamisega – ehk siis seal oli müüridega ümbritsetud kogu keskaegne linnasüda
ja lisaks veel kohaliku aadli kindlus. Müüre oli mitte üks, vaid kaks ja kõik
nägi välja nagu liiga ilus, et olla tõsi. Tõenäoliselt nii ongi. Lähemalt
kirjeldama ei viitsi seda hakata – asi on piisavalt tuntud ja giidi väitel on
tegu turistide hulga poolest Prantsusmaa turismimagnetiga nr. 2, Eiffeli torn
on siiski eespool.
Lisaks
müüridele oli seal ka hulganisti pudipadipoode turistinänniga ja ma jõudsin
mingil hetkel tõdemusele, et „peaks hakkama ehteid kandma“. Häda siis sellest,
et poed on lademes täis ilusat nänni, aga nagu lihtsalt niisama ei taha midagi
osta. Naisterahvastel on selles suhtes hulga lihtsam – leiutad mingi ilusa ehte
ja ostad selle ära – aga mida peaks tegema inimene, kellel on elus olnud
umbes-täpselt üks ehe, ehk siis koolilõpusõrmus, ja seegi juba 15 aastat
kadunud? Lõpuks ikkagi lõpetasime kaubandusvõrgu ohvrina ja varusime pisikese
kuid ilusa Oksitaani risti kujulise külmkapimagneti.
Linnas oli ka suht lahe katedraal, mis oli täis ilusaid vitraaže |
Kahjuks ei saanud me ka Carcassonne’i avastada päris nii palju, kui see koht väärt oleks, aeg pressis natuke peale.
Edasi
sõitsime Vahemere poole, aga tee juures tegime peatuse Lõuna-Prantsusmaa
suurima megaliitehitise juures. Kohanimi on mul muidugi juba meelest läinud. Väidetavalt
olevat Languedocis dolmeneid ja menhireid täitsa palju, kuigi vähem kui
Bretagne’is, aga need ei olevat väga muljetavaldavad. Seal oli siis üks dolmen
(varem olnud neid rohkem, aga noh, 5000 aastaga jõuab nii mõndagi kaotsi
minna), mida me vaatamas käisime. Selle juures tabas meid veel üks
looduslooline üllatus – nimelt seal kubises tsikaadidest, kes tegid sellist
müra, mida ei ole võimalik kirjeldada, ma olin autost välja astudes veendunud,
et tegemist on mingi kastmismehhanismiga.
Järgmiseks
sihtpunktiks oli külake nimega Marseillan. Tegemist on suhteliselt mõttetu
kalurikülaga, mis asub toreda laguuni ääres, mis on üks Prantsuse kõvemaid
karbikasvatuskeskusi (teine vingem koht on Atlandi ääres, Bordeaux kandis).
Läksime siis ühte kohaliku ettevõttesse, kus kõigepealt anti meile süüa:
eelroaks röstitud rannakarbid, mis olid maitsestamata, kuid ilmselt tänu „mere
maitsele“ mõnusad ja vürtsikad, sellele juurde veel Sangria. Kui rannakarpe
olen ma varemgi söönud (tõsi, enamasti purgistatud kujul mingis marinaadis),
siis edasi läks asi aga tõepoolest huvitavaks. Teiseks eelroa käiguks oli laud
kaetud austrite ja meritigudega, sekka veel ka krevette – ning ilmselt
mereannivastaste lohutuseks ka väike vaagnake vorsti- ning singijuppe. Ei
austreid ega tigusid polnud ma kunagi varem tarbinud, sestap olin ma selle
käiguga äärmiselt rahul ja testisin mõlemaid korralikult järgi – ja mõlemad
osutusid väga mõnusaiks, eriti tigu. Kusjuures isegi Maarja testis mõlemad
ollused järgi ja jättis nad välja sülitamata (kuigi ähvardas, et tõenäoliselt
järgmine kord enam ei proovi). Kolmas käik oli natuke ebaõnnestunud – kalmaari sees
oli mingi lihaollus – nimelt kalmaar oli natuke kumjaks küpsenud, aga magustoit
see-eest oli jälle hea – ma ei tea, mis see oli, aga kui ma seda kuidagi
kirjeldama peaksin, siis ütleksin, et kõige sarnasem kirjeldus oleks vanillikaste
koos vahukommiga.
Seejärel läks
asi veelgi paremaks: meile tehti väike ekskursioon, kus tutvustati karpide
kasvatamist. Lühidalt asju kokku võttes: see kand on ideaalne
karbikasvatuspiirkond, kuna seal on põhimõtteliselt tegu riimveega (sisse
tulevad suured jõed ja kanalid ning põhilisest Vahemerest on ta mõnevõrra
eemaldatud, õigemini ühendatud kahe läbipääsuga). Tüübid toovad Bordeaux
kandist austrihakatisi ja kasvatavad need suureks (kahe aastaga, kui Atlandis
läheb selleks neli aastat) ja seal piirkonnas on umbes 650 väiketootjat: laguun
oli tõesti paksult täis karbiplatvorme, nagu päikesepaneelid juba. Pool
püütavast läheb kohe kaubaks käest kätte kohalikul turul, teise poole ostavad
kokku supermarketid ja selline seltskond. Ühesõnaga – koha peremees rääkis üsna
palju ja meie üritasime aru saada. Selle arusaamise kahtlane külg oli muidugi
see, et tema rääkis vaid kohalikke keeli (ehk siis reaalselt prantsust) – ja meil
väga prantsuse keele oskajaid ei olnud, tõen. mina olin seltskonnas selle
poolest umbes kolmas. Kuigi meil tekkis Carcassonne’is kohalik abivägi – ehk siis
üks eestlane, kes on seal vabatahtlikuna, siis tema prantsuse keel väga hea ei
olnud, aga eks nad Maarjaga üritasid rahvast natuke kursis hoida. Mina salgasin
oma oskused külmalt maha.
Teod ja krevetid koos aiolipotsikutega. Teod olid üllatavalt lihasarnased ja maitsvad.... |
Õnneks ei pidanud me ise austreid avama, vaid meid ootas juba kaetud laud |
Vaade merele. Need platvormid on siis asjad, mille külge kinnitatakse austrikarbinöörid |
Õhtu lõpetuseks
sõitsime Camargue’i regioonis olevasse Le Grau du Roi linna, mis saab meie baasiks kuni reisi lõpuni. Tegemist on
linnakesega Rhone’i suudmes, mis on täiesti viisakas turistilõks. Panime asjad
maha ja tegime väikese tuurikese rannas ning linna peal ja võib öelda, et ilm
on võrreldes reisi algusega end ära keeranud: kui varem oli selline armas
eestimaine ilmake, ehk pluss paarteist ja vihmasabinad, aga nüüd on kuskil
kahekümne viie kanti ja päike lõõskab. Ning linnakese jäätiselettides on umbes
50 erinevat maitset. Hotell asub meil kohe rannal (liiv algab kohe pärast
hotelli ees olevat tänavat, vesi ca 70 meetri kauguselt) ja vaade on mere
poole. Hetkel käib küll tänaval mingi melu, aga ehk jääb millalgi vaiksemaks.
Vaade hotellitoa aknast |
Homme on
plaanis minna sõidule kanalil ja vaadata Rooma ajast pärinevaid akvedukte. Eks
me näe, äkki saab reisil konnad ka ära proovida...
No comments:
Post a Comment