Hommikusöök
Bilbao hotellis oli hea (mitte midagi enneolematut, aga üldiselt üsna nelja
tärni väärt), aga mis ta huvitavaks tegi, oli selle juurde pakutavad mahlad.
Lisaks tavapärastele (apelsin, virsik, ananass, greip), olid seal juures ka
omapärased segud. Üks nägi välja väga kahtlaselt roheline ja kandis peal silti detox. Ma leidsin, et asi on liiga
veider ja skippisin selle, hiljem küsisin seda testinud inimestelt, et millega
tegu oli. Nad ei osanud ka täpselt öelda, aga nad ei hajutanud mu kahtlusi, et
see niikuinii brokkolit sisaldas. Teine asi oli mingi ingveri ja slim-jimi mahl
(misiganes see viimane on), see oli natuke lahja, aga maitses ingveri järgi
küll. Ja apelsini-selleri mahl on tarbitav
- kui midagi paremat ei leia. Ta oli pigem soolane kui magus ja see
selleri maik ikkagi ei olnud midagi toredat.
Hotellist
lahkudes oli esimene sihtmärk Gaztelugatxe. Tegemist oli väikese kirikuga, mis
rajati kaldast paarkümmend meetrit eemal asuvale kaljule – ja millalgi leiti,
et nii suur eraldatus on ikkagi saatanast ja tõmmati sinna tee. Tänapäeval on
see kasutuses matkarajana ja auhinnaks neile, kes sinna kiriku juurde kohale
jõuavad jalutada on võimalus kirikukella helistada. Jalgsimatk meenutas küll natuke
liialt sporti – pool tundi sinna, pool tagasi, mäenõlval pealeselle, aga tegime
selle ära. Ilmselgelt diskgolfiketta järel mööda tõuse siiberdamine on mõjunud
hästi, matk isegi silmapaistvalt ei väsitanud, ainult üsna palav oli.
|
Kirik oli kuidagi seotud "Ristija" Johannesega - ja see olevat tema jalajälg, millele oma jalga asetades saavat leevendust migreeni ja insomnia vastu. Giid küll mainis, et seda ei tasu väga tõsiselt uskuda, nimelt tee saarele rajati alles 12. sajandil... |
|
Väike laskumispilt minekult. |
|
Vaade kirikule. |
|
Maarjast küll üks sarnane pilt on, aga too oli tehtud Hiina Müüril... |
|
Ja Maarja on haaranud enda kätte kellanööri, et anda märku oma edukast saabumisest |
|
Ei olnud väga lauge marsruut - pilt tehtud tagasiteel |
Palavuse
vastu saime rohtu järgmises sihtkohas – nimelt San Sebastiani lähedal asuvas Petritegi
siidriköögis. Väidetavalt armastavad baskid väga siidrit. Ehk siis tõlkes –
viinamarju neil ei kasva ja nad peavad alkoholi ajama muust käepärasest
kraamist ning niiske ja jaheda kohana õunu neil jagub – ja seega nad toodavad
seda suhteliselt palju, peamiselt küll kohapeal tarbimiseks. (Huvitaval kombel
on baskidele omased mitmed prantslastele omistatavad stereotüübid: siider,
baretid, bagetid…). Siidrihooaeg olevat jaanuarist maini, kuid Petritegi olevat
umbes üks kolmest siidrikohast, mis on läbi hooajaringselt – nimelt on nad
salakavalalt tekitanud endale kolm siidrikeldrit, kus temperatuur erineb ning
seetõttu toimivad protsessid eri kiirustel. Huvitav on see, et siidrit valavad
nad „võimalikult kaugelt“ – vaadist umbes meetri kauguselt ja pudelil oli
juhend, et „vähemalt 30cm“ – ju siis mingi kohevuse lisamiseks. Tutvustati meid
siis natuke siidritegemise protsessiga – ja järgnes lõunasöök, selline armas
kuuekäiguline: 1. mingi vorstiollus, 2. tursaomlett, 3. kalafilee paprika ja
sibulaga, 4. veiseliha, 5. juust, 6. vahvel. Nagu karta võis, kõhu sai täis
hästi. Huvitav oli, et ilmselgelt „well done“ veiseliha on neil hoopis midagi
muud kui meil – need, kes tahtsid „well done“ varianti, mitte „mediumi“, olid
suht skeptilised toodud olluse suhtes, mis oli endiselt suht punane. Aga vähemalt
ei kurtnud keegi, et see kehvasti maitsenuks. Huvitav on see, et lisaks vaadisiidritele tõid nad lauda pudeleid, kus A) tuli valada "läbi korgi" - st. korgi allservas olid uurendid, kust vedelik läbi tuli ja B) "parim enne" oli eelmise aasta novembris...
|
Sidreria ees oli väike valik ajaloolisi siidritegemisriistu. Sellega seonduvalt tekkis mul mõte, et äkki peaks sügisel ise ka midagi keldrisse tiksuma panema... |
|
Siidrivaadid. Ruumis oli neid 15, vaadi peal oli silt, mis ütles 20 000 liitrit. Ehk siis 300 000 liitrit siidrit keldri kohta. |
|
Kohalik valamistava vaadist oli selline, et lasti siider jooksma ja inimesed ootasid klaas käes sabas - kui üks ära võttis, pidi järgmine klaas kohe seal taga valmis olema, kraani vahepeal ei suletud. |
|
Praad. :) |
Edasi tulime San Sebastiani, kus meil on hotell umbes paarisaja meetri kaugusel rannast. Rand on siin ilus – väike lahesopp, mille suudmes asub saar. Pärast asjade mahaladumist kohtusime ühe Maarja kirjasõbraga, kes oli meid tulnud Pamplonast vaatama ja kulgesime natuke linna peal. Kuigi päev oli alanud ilusa ilmaga, siis mingi hetk hakkas vihma sadama ja kui me ka selle olime bussijaama baaris üle elanud ja söandasime taas välja tulla, et mere poole jalutada, tabasid meid päris jõhkrad tormituuled. Olime tunnistajaks kahele omapärasele vaatepildile – vähemalt mina pole varem näinud ei seda, et tuul jalgratturi konkreetselt pikali puhuks ega ka sellele, et jõgi voolab mitte mere poole, vaid sellest eemale. Elasime ka selle stiihia üle ja õhtu lõpetame rahulikult hotellitoas jalgpalli ja veiniga. Siinkohal tervitused Ollile – avades selgus, et suhat juhuslikult valitud vein on tehtud kohas nimega Ollauri.
|
Pilk San Sebastiani rannale tuulevaikse ilmaga |
|
Leidsime mingi Kurva Kuju Rüütli |
|
Sild oli seal uhke, ma alguses arvasin, et tegemist on ausammastega, mitte sillapäistega |
|
Ja kui me tagasi jõudsime, siis rand enam väga rahulik ei olnud |
No comments:
Post a Comment