Friday, March 08, 2019

EM Lissabonis: kokkuvõte - numbrid ja tähelepanekud.

Lissaboni EMi kokkuvõtteks vaatasin üle mängitud jaotud ja eriti meie paari  tehtud vead. „Vigastest“ jaotustest leiab matšide kaupa konkreetse ülevaate mu teises plogis (www.paevajaotus.blogspot.com), aga siin võtan siis kokku üldpildi, isegi kui see on natuke ideaalmaastikku meenutav...

A) Meie oleksime vigade vältimise ja võib-olla mõne parema otsuse tagajärjel suutnud kokku hoida 312 IMPi ja 71,89 VP-d. Turniiritabelis oleks see Eesti koondise tõstnud 9. kohale, kümmekond VP-d kaheksandast maas; nii et MMile pääsemiseks oleks pidanud ka teised paarid paremini mängima.

B) Veidral kombel meie paari parimad matši olid need, mis lõppesid kõige kiiremini: Serbia vastu jäi lõpuks aega 35 minutit; Kreeka vastu 39 minutit ja Portugali vastu alustasime eelviimast jagu, kui mänguaega oli jäänud 55 minutit (see võttis küll mõnevõrra aega, sest Maarja kaalus pikalt, millist slämmi mängida ja ma ei salvestanud ära, millal täpselt lõpetasime) ja ka Šveitsi vastu saime ruttu õhtule.

C) Süsteemi unustasime ära ainult paaril korral turniiri jooksul (võib küll spekuleerida teemal, et „ka üks on liiga palju“, aga no pekki, me oleme siiski amatöörid). Ilmselt aitas kaasa, et me ühest küljest mingitest veidratest kokkulepetest siiski loobusime ja teiseks iganädalased treeningud BBOs harjutasid asjad sisse.

D) Pakkumissüsteemi taha üldiselt midagi ei jäänud. Ilmselgelt mõnes kohas oleks mõni muu kokkulepe paremini töötanud, aga pakkumises välja läinud asjad olid peamiselt kaardihinnangu, mitte süsteemi puudujääkide (näiteks, et „ranna ruutu tõttu jäi midagi pakkumata…“) tõttu. Pigem tugeva risti süsteem ikkagi tegi mingite jagude pakkumise mugavamaks.

E) Kus olid süsteemsed puudujäägid, olid slämmikutsuvad järgnevused NT-s: näiteks vastase tõkke peale pakutud 3NT järel. Nagu ma ühes postituses mainisin – Leoga on mul need kokkulepped olemas, aga ma ei mäleta neist mitte midagi… Ehk siis alus süsteemitööks.

F) Ma avastasin, et mulle ei meeldi väga teha kutsuvat hüpet kolmandale kõrgusele uues mastis.

G) Maailma standard oli suht igav, lõpus enam ei viitsinud väga vastaste süsteemikaartegi lugeda. Me küll tegime seda, et reeglina veenduda, et tüüpiline vastane mängib 2455 NAT või 3355 NAT; 1NT vastu Multi-Landy-Muideberg (kontra kas „jõud“ või „4K5O“), 1♣ peale kontra kallid, 1NT odavad. Erandeid oli, aga suht vähe.

H) Arenguruumi on, aga küsimus pole oskustes, vaid stabiilsuses. Isegi kui mu vigade loetelu ei ole ammendav, siis tegemist on selliste asjadega, mida tuleks õigesti lahendada parema keskendumise või rutiiniga.

Lõppu siis tabel IMPidega matši kaupa saali keskmisega võrreldes.


4 comments:

Tuul said...

Aga kas turniir iseenesest tundus mõistlik, hästi korraldatud ja elujõuline? Tahaks ju ka proovida kunagi.
Mina loen alati su poste rõõmuga.

Lauri said...

Noh, alguses tundus, et organiseerimine on suht kaos, aga mis mängupoolde puutub, siis see oli väga okei (nagu ikka). Selle kohta äkki saad paremaid muljeid Hendrikult kes oli täisdebütant või Indrekult, kes vist tegi ka täiskasvanute koondises debüüdi.
Turniir on kindlasti elujõuline, segakad on suht populaarne kategooria, sest bridži juures on sotsiaalne aspekt väga oluline. Huvitav saab näha olema, kas need paigutatakse kokku muude EMidega ja kui jah, siis kuidas see mõjutab Openi ja naiste taset...

Anonymous said...

See ametlik butleri reiting on ikka nali. Miks nad võrdlevad keskmisega, ega mitte imps-across-the field?
https://bridgewinners.com/article/view/scoring-with-a-small-number-of-tables/ siin on ka minupoolne selgitus, mis keskmisega võrdlemisel halvasti on.

"Average score" a hack:
1. Average of +620 and -100 is 260. 620 vs 260 is 8 imps, 260 vs -100 is 8 imps. So difference between 620 and -100 is 16 imps total. Actually it should be 12 imps.
2. Excluding the extremes also proves that there is "something fishy". What if we have 3 extreme scores and 1 normal score. We should exclude the normal score then? I think it makes no sense to judge the "normalness" of a score. Occasional extremes are part of randomness, and part of the game, there is no point to fight with them.
3. When using butler scoring usually the sum of NS points does not equal to 0. This means that some lines are more lucky than others. I think the point of duplicate bridge was to remove such luckiness based on card-layout.

Uperkuudi lehel on ka imps-across-the-field meetodil butler välja arvutatud.

Minu muljed on valdavalt positiivsed. Kohtunikutöö oli väga hea, nii palju kui mul nendega kokkupuudet oli. Nuriseda võib mingite pisidetailide üle. Nt selgus alles enne avamist, kui pikad on matshid (12 jagu). Ja mängusaalis ei olnud mõne laua tagant kella näha, aga oma kella ei lubatud kasutada (mul oli ainult spordikell ja mobiil kaasas).

Hendrik

Natalija V. said...

I could not read it properly...just wanted to encourage your motivation with this comment ;)